Løsninger

Principper for god udendørs belysning

Lysforurening kan bekæmpes. Det er enkelt. Og selv om løsningerne kan være dyre at etablere, tjener de sig hjem igen gennem lavere el-forbrug.

Hovedprincippet for etablering af udendørs belysningsanlæg, som ikke bidrager til lysforureningen, er at undgå lysspild. Lysspild er alt det lys, som ikke rammer den flade, der primært skal belyses, f.eks. vejbanen, cykelstien og fortorvet i forbindelse med vejbelysning.

Undgår man lysspild, slipper man for blænding og indtrængende lys samt for den del af lyssmoggen, som skyldes direkte opadrettet lys.

Oversigt over det lys, der kan blive sendt ud fra et armatur. Efter: Institution of Lighting Engineers: "Guidance notes for the reduction of light pollution", 2000.

Oversigt over det lys, der kan blive sendt ud fra et armatur. Efter: Institution of Lighting Engineers: “Guidance notes for the reduction of light pollution”, 2000.

Principper

Lidt mere udførligt beskrevet bekæmpes lysforurening ved:

  • kun at etablere udendørs belysningsanlæg der, hvor der er en samfundsmæssig nødvendig grund til at gøre det – f.eks. for at øge trafiksikkerheden eller forebygge kriminalitet/øge trygheden
  • brug af gode armaturer. Dvs. armaturer, som sender lyset derhen, hvor det skal bruges. Lyset skal altid dirigeres nedad, aldrig opad eller vandret ud fra lyskilden
  • brug af den rette mængde lys, så mængden af reflekteret lys begrænses mest muligt
  • brug af lyskilder med god energiøkonomi
  • brug af timers, tænd- & slukure, sensorer og lignende anordninger, så lyset kun er tændt i de perioder/tilfælde, hvor den gør gavn.

Disse løsninger vil samtidig øge trafiksikkerheden og den kriminalpræventive effekt af udendørs belysning.

Læs også: Middelfart Kommune viser vejen og Eksperimenter med lysstyring i Alborg

Meget forkert.

Meget forkert.

Forkert.

Forkert.

Rigtigt.

Rigtigt.

Facadebelysning

Der er ikke nogen samfundsmæssig tvingende grund til at etablere facadebelysning. Facadebelysning etableres udelukkende af kommercielle eller ‘forskønnelsesmæssige’ grunde. Principperne for etablering af facadebelysning er imidlertid de samme som for etablering af andre former for nødvendig udendørs belysning: Lyset skal dirigeres nedad og være afdæmpet.

Forkert.

Forkert.

Rigtigt.

Rigtigt.

1 Response to Løsninger

  1. Pingback: Intet hensyn til nattemørket i forslag til Fingerplan 2013 | Lysforurening i Danmark

Der er lukket for kommentarer.