Inspiration til udendørs belysning i landsbyer

Landsbyernes udendørs belysning består i dag ofte af en standardiseret trafikbelysning med kedelige tekniske vejarmaturer på høje galvaniserede master. Ofte placeret uden hensyn til landsbyens skala eller kulturhistoriske kvaliteter. Det er påstanden i en pjece, som med gode eksempler vil være med til at rette op på den miserable situation.

Landsbyens udelys – om lys i bevaringsværdige landsbyer” er titlen på en pjece udarbejdet af belysningsarkitekt Gunver Hansen og arkitekt og lysdesigner Bjarne Schläger og udgivet af Sophus Fonden.

Eksempler på nye og enkle og lysfortællinger

Med pjecen ønsker Sophus Fonden at illustrere nogle af de forskelligartede løsninger og funktioner, som udendørsbelysningen kan danne rammer for i landets cirka 1500 landsbyer. Illustreringen tager udgangspunkt i tre udvalgte, bevaringsværdige landsbyer – en lille (Lille Lyngby på Sjælland), en mellemstor (Sønder Broby på Fyn) og en stor (Sønder Stenderup i Jylland). For hver landsby fremlægges en lysplan, principskitser af en ny belysning og nat-visualiseringer af forslagene.

Inspiration for beslutningstagere

Pjecens målgruppe er politikere, tekniske forvaltninger, el-selskaber, rådgivere, grundejerforeninger og andre beslutningstagere med indflydelse på belysningen i landsbyerne. Fonden håber dog også, at pjecen kan inspirere landsbybeboere og andre med interesse for landsbyer og belysning.

Pjecen er gratis og kan downloades eller bestilles hos Dansk Center for Lys.

(Omtalen er bragt første gang på Lysforurening.dk den 11. december 2007.)

Dette indlæg blev udgivet i Generelt, Publikationsomtale og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.