Danmark lyser for stjernerne

Danmark fotograferet fra en højde af 824 km natten til den 17. januar 2013 af Suomi NPP-satellitten. Fot.: Data NASA/NOAA/DoD, nedtaget og billedbehandlet ved DMI 2013.

Danmark fotograferet fra en højde af 824 km natten til den 17. januar 2013 af Suomi NPP-satellitten. Fot.: Data NASA/NOAA/DoD, nedtaget og billedbehandlet ved DMI 2013.

DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) har for nylig offentliggjort et nyt satellitfoto af Europa om natten. Fotoet dokumenterer, at der spildes lys fra udendørsbelysningen i Danmark og resten af Europa til verdensrummet.

Fotoet herover er et udsnit af DMIs foto. På fotoet ses tydeligt alle større byer i Danmark (samt i en del af Tyskland og Sverige). Længst til højre anes for eksempel lysforureningen fra Rønne på Bornholm. Lysspildet fra broerne over Storebælt og Øresund ses også. Lysforureningen fra Odense virker mere dominerende end lysspildet fra hovedstadsområdet. Det skyldes formentlig de samme atmosfæriske (?) forhold, som slører lyset fra dele af Øst-, Midt- og Sydjylland samt Vestfyn.

Fotografiet er taget af Suomi NPP-satellitten natten til torsdag, den 17. januar 2013. Store dele af landet var dækket af sne på dette tidspunkt. Dette har naturligvis øget refleksionen til verdensrummet af det kunstige lys, som er blevet sendt nedad og har ramt sneen. En stor del af belysningsanlæggene befinder sig dog i byer og langs veje, hvor der på dette tidspunkt ikke (længere) lå sne. Fotoet viser således overvejende kunstigt lys, der sendes direkte op i atmosfæren, eller som er så kraftigt, at det tegner sig tydeligt, selv om det er reflekteret fra en mørk vejbane eller lignende.

Fotografiet kan sammenlignes med de fotos fra perioden april-oktober 2012, som for nylig blev offentliggjort af NASA Earth Observatory. Det nye foto fra DMI giver et meget mere detaljeret billede af Danmark.

Dette indlæg blev udgivet i Satellitfoto og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.