Mærk mørket

Kerteminde_Lillestrand_aften_april-2016_PerTybjergAldrich

4. august 2016 Nattemørket sænker sig over Kerteminde Lillestrand, mens den ny måne spejler sig i det stille vand. Fot.: Per T. Aldrich.

Skiftet mellem dag og nat, lys og mørke har til alle tider inspireret kunstnere. Men nu har en lille gruppe danske kunstnere sat sig for at udforske mørket. Det drejer sig om radiodokumentarist Sara Troense, billedkunstner Alaya Riefenstahl og musiker Jullie Hjetland, der tilsammen udgør MYRKR.

MYRKR opsøger mørket gennem interviews og oplevelser med mennesker, der befinder sig i mørke, eller som fagligt beskæftiger sig med fænomenet. Igennem interviews, fortælleaftener, samtalesaloner, nattevandringer, mørkninger og fysiske møder med mørke undersøger og udforsker gruppen mørket fra flest mulige vinkler og set fra flest mulige menneskers perspektiver.Den viden, som MYRKR indsamler om mørke, formidles gennem kunstneriske produkter som lyd, film og scenekunst.

Publikum som del af det fuldkomne mørke

Fra den 27. maj 2016 til den 7. august 2016 er der mulighed for at opleve installationen MØRKE på Brandts 13, Jernbanegade 13, 5000 Odense C. I installationen bliver publikum en del af det fuldkomne mørke. Installationen er et rum, hvor mørket, lyden af mørket og sansningen af mørket er selve formålet. Publikum tvinges til at gå ned i tempo, føle sig frem og lade øjet tage imod mørkets forandring og skjulte detaljer i sanselig, intellektuel og fysisk interaktion med og fordybelse i fænomenet mørke.

Installationen MØRKE indgår i udstillingen Afgang fra Det Fynske Kunstakademi 2016, der har fernisering den 26. maj 2016 kl. 17-21.

Hvordan lyder mørket?

MYRKR har skabt lydcollager om mørke, som improvisationskoret IKI vil bruge som inspiration i deres korsang til ferniseringen den 26. maj 2016 kl. 18.30. Med udgangspunkt i lydcollagerne om mørke giver IKI deres fortolkning af mørke gennem improviseret korsang. IKIs koncert optages og kan opleves i hele udstillingsperioden.

Mørkevandring

Senere inviterer MYRKR til nattevandring i Odense. MYRKR lover ny lyd i ørerne og nye perspektiver på mørket fra blandt andre en forsker i lysterapi, en arkitekt, en skovfoged, en kunsthistoriker med speciale i nattens æstetik og en forkæmper mod lysforurening for dem, som vælger at følges med gruppen ud i mørket fra Brandts 13 den 9. juni og/eller den 4. august 2016 – begge aftner kl. 23.

MYRKRs lydkollage kan også opleves på Mørke Dage i Århus den 13. august 2016 og på Kulturmødet på Mors den 25.-27. august 2016 – med lydvandring den 26. august 2016 kl. 13.

Deltagerne skal selv have hovedtelefoner og en smartphone eller anden device med, hvortil de har downloadet lydfilen. Vandringen bliver af en times varighed med en lydcollage delt op i tre gange et kvarters lydcollage om mørke.

Jullie-Hjetland-interviewer-Per-Tybjerg-Aldrich_til_MYRKR_foto-Sara-Troense

Jullie Hjetland fra kunsternergruppen MYRKR interviewer Per Tybjerg Aldrich om truslen mod nattemørket i form af lysforurening. Fot.: Sara Troense.

Dette indlæg blev udgivet i Generelt. Bogmærk permalinket.