Natarbejde øger mænds risiko for prostatakræft

Natarbejde. Fot.: Dansk Kloak RenoveringsTeknik

Natarbejde. Fot.: Dansk Kloak RenoveringsTeknik

Mænd med natarbejde har næsten tre gange større risiko for at udvikle prostatakræft end mænd, der aldrig har arbejdet om natten. Det viser en ny canadisk undersøgelse.

Mere præcist viser undersøgelsen, at risikoen for at udvikle prostatakræft er 2,77 gange højere for mænd med natarbejde. Samtidig har de 2,31 gange højere risiko for at udvikle kræft i lymfesystemet, 2,27 gange højere risiko for kræft i bugspytkirtlen, 2,07 gange højere risiko for kræft i endetarmen, 2,03 gange højere risiko for tyktarmskræft, 1,76 gange højere risiko for lungekræft og 1,74 gange højere risiko for blærekræft.

Den forøgede kræftrisiko forbundet med natarbejde hænger muligvis sammen med, at døgnrytmen ændres, og at det kunstige lys undertrykker produktionen af hormonet malatonin, som ellers er højest om natten. Danske forskere har påvist, at melatonin forebygger skader på celler og væv.

Kilde: Marie-Élise Parent, Mariam El-Zein, Marie-Claude Rosseau, Javier Pintos & Jack Siemiatycki: “Night Work and the Risk of Cancer Among Men” i American Journal of Epidemiology (2012) doi: 10.1093/aje/kws318

Læs også: Natarbejde øger måske kvinders risiko for kræft i æggestokkene

Dette indlæg blev udgivet i Sundhed, Undersøgelser og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.