Registrering af beskyttelsesværdig natur overser nattemørket

Danmarks mørkeste steder er markeret med en stjerne på dette kort fra Prins Engineering.

Danmarks mørkeste steder er markeret med en stjerne på dette kort, som Prins Engineering har udarbejdet som led i et projekt for Danmarks Naturfredningsforening.

Aarhus Universitet (DCE) har for Naturstyrelsen i et pilotprojekt kortlagt beskyttede naturområder i syv kommuner. Naturstyrelsen kalder det selv for “Danmarkshistoriens mest ambitiøse projekt i registrering af beskyttede naturområder”.

Formålet med registreringen er at beskytte naturen bedst muligt. Eller som kontorchef Søren Hald i Naturstyrelsen udtaler: “For at kunne yde den bedst tænkelige beskyttelse af naturen, så er det absolut første skridt, at vi ved, hvor i landet den beskyttelsesværdige natur findes.”

Det viser sig imidlertid, at det ikke er naturen som sådan, men kun visse, udvalgte naturtyper, der er blevet registreret. Nemlig beskyttede heder, overdrev, moser, enge, strandenge og søer/vandhuller. Stjernehimlen eller den mørke nattehimmel – eller de områder i landet, hvor man kan opleve denne – er således for eksempel ikke blevet kortlagt.

Dette er nedslående, men ikke overraskende, da reglerne om beskyttelse af den mørke nattehimmel er få og svage i Danmark, og lovgivningen generelt synes at operere med, at naturen lukker ved solnedgang.

Dette indlæg blev udgivet i Regulering, Undersøgelser og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.