Eksperimenter med lysstyring i Aalborg

"Levende belysning" på Gammel Torv i Aalborg. Fot.: Esben Skouboe Poulsen.

“Levende belysning” på Gammel Torv i Aalborg. Klik på fotoet for at se større version. Fot.: Esben Skouboe Poulsen.

Et af principperne for begrænsning af lysforureningen er at anvende sensorer o.l., så lyset kun er tændt i de perioder, hvor der er brug for det.

Dette princip er omdrejningspunkt for et forsøg, som har været gennemført på Gammel Torv i Aalborg i januar og september 2012. Det seneste forsøg omfattede 15 lygtepæle med diodelys.

I forsøget har belysningen på torvet automatisk tilpasset sig efter, om der var mennesker til stede, og hvordan de bevægede sig hen over pladsen. Når der var nogen til stede, blev belysningen øget og vice versa. Baggrundsbelysningen var rød, mens den nærmeste lampe lyste hvidt, når en person bevægede sig ind på pladsen. Billedserien herover illustrerer effekten i forbindelse med, at en ung kvinde går “catwalk” tværs over torvet.

Op mod 90 % lavere energiforbrug

Forsøget er udført af forskere fra Aalborg Universitet. Målet er at undersøge, hvordan man kan lave udendørs belysning, som på en gang er strømbesparende, smuk og funktionel. I den forbindelse har de også undersøgt, hvordan lyset påvirker brugerne.

Projektleder, civilingeniør Esben Skouboe Poulsen fortæller, at forsøgene bl.a. viser, at man kan spare op imod 90 % af energiforbruget til belysningen ved at lade den tilpasse sig brugen af pladsen.

Esben Skouboe Poulsen understreger, at projektet, som eksperimenterne indgår i, overordnet har til formål at undersøge forskellige muligheder for styring af lyset. “Lysforurening og ressourcespild er absolut en af de dimensioner, der er fokus på, men det skal ses i sammenhæng med funktionelle, sikkerhedsmæssige og æstetiske overvejelser. Det er helt essentielt at åbne en diskussion om, hvordan kan vi skabe smukkere, mere effektive, funktionelle og sikre responsive belysningsscenarioer til fremtidens gadebelysning,” fortæller han til Lysforurening.dk.

Læs evt. mere om eksperimenterne på Videnskab.dk og på bloggen for Responsive Urban Lighting.

Dette indlæg blev udgivet i Løsninger, Steder, Undersøgelser og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.