Mål lysforureningen og deltag i Globe at Night

Stjernebilledet Orion (med gul cirkel omkring), som det tager sig ud nogenlunde på vores breddegrader midt på aftenen i begyndelsen af februar. Fra: Globe at Night/Dennis L. Ward, University Corporation for Atmospheric Research.

Stjernebilledet Orion (med gul cirkel omkring), som det tager sig ud nogenlunde på vores breddegrader midt på aftenen i begyndelsen af februar. Fra: Globe at Night/Dennis L. Ward, University Corporation for Atmospheric Research.

For 8. år i træk måler mennesker over hele verden i disse dage lysforureningen der, hvor de færdes eller ville tage hen for at kigge stjerner. Det sker som led i den internationale kampagne GLOBE at Night.

Sådan måler du lysforureningen

Målingen foregår ved, at man kigger efter stjernebilledet Orion en time eller mere efter solnedgang og efter, at man har brugt 15 minutter på at lade sine øjne vænne sig til mørket. Derefter sammenligner man det, man ser på himlen, med en række stjernekort over Orion fra kampagnesitet. Når man har valgt det stjernekort, som bedst matcher det, man har set, har man et tal for lysforureningen på sit observationssted. Dette tal kan – sammen med oplysninger om tid og sted mv. – derefter tastes ind i kampagnens on-line rapportskema. Til sidst kan man ved at klikke på et kort se sin observation sammen med alle de andre deltageres observationer.

Skal vi være med til at slå rekorden fra sidste år?

Sidste år bidrog mennesker fra 92 lande med 16.850 observationer. Arrangørernes mål for i år er mindst 15.000 observationer. Danmark – og flere andre europæiske lande – bidrog ikke med én eneste observation sidste år, så hvis vi opper os lidt i år, burde det være muligt at slå rekorden fra sidste år.

Vil du være med, skal du vide, at det er målinger fra disse perioder i 2013, man er interesseret i, da der ikke er generende månelys:

  • 31. januar – 9. februar
  • 3.-12. marts
  • 31. marts – 9. april
  • 29. april – 8. maj

God fornøjelse!

Dette indlæg blev udgivet i Stjernehimlen, Undersøgelser og tagget , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.