Kvinder, der nogle gange arbejder om natten, har 1,24 gange større risiko for at få påvist fremskreden kræft i æggestokkene end kvinder i en tilfældig kontrolgruppe. Kvinderne med natarbejde har også 1,49 gange større risiko for at få påvist en begyndende kræft i æggestokkene. Det viser en ny amerikansk undersøgelse.
Undersøgelsen omfatter 1101 kvinder med fremskrden æggestokkekræft, 389 kvinder med begyndende kræft og 1832 kvinder i en kontrolgruppe. Den er gennemført i den vestlige del af staten Washington i USA af forskere fra Fred Hutchinson Cancer Research Center med Parveen Bhatti i spidsen.
Forskel på A- og B-mennesker
Selv om forskerne fandt en sammenhæng mellem natarbejde og risikoen for æggestokkekræft, fandt de ikke, at risikoen steg med antallet af år, som kvinderne havde haft natarbejde. Derimod fandt de, at den forøgede risiko for kræft i æggestokkene fandtes hos kvinder på 50 år eller ældre. Risikoen for æggestokkekræft synes at være mindre hos B-mennesker end A-mennesker. Forskerne opfordrer til, at deres undersøgelse bliver fulgt op af flere undersøgelser, som bl.a. bør omfatte mere detaljerede data om natarbejdet.
Den forøgede kræftrisiko forbundet med natarbejde hænger muligvis sammen med, at døgnrytmen ændres, og at det kunstige lys undertrykker produktionen af hormonet malatonin, som ellers er højest om natten. Danske forskere har påvist, at melatonin forebygger skader på celler og væv.