Bolius inspirerer til lysforurening

En af de udendørs lamper, som Bolius peger på, at boligejere kan sætte op i haven som dekoration. Lampen bidrager til lysforureningen, fordi den sender lys ud over det vandrette plan. Fot.: Bolius, PR/Oluce.

En af de udendørs lamper, som Bolius peger på, at boligejere kan sætte op i haven som dekoration. Lampen bidrager til lysforureningen, fordi den sender lys ud over det vandrette plan. Fot.: Bolius, PR/Oluce.

Dekorér med lamper i haven. Sådan opforderer Bolius for tiden på sin hjemmeside og i sit elektroniske nyhedsbrev torsdag, den 21. november 2013. Men opfordringen er problematisk, for flere af de udendørs lamper, som vises frem, bidrager til lysforureningen.

Bolius, som også kalder sig Boligejernes Videncenter, har tidligere bragt en artikel med overskriften: “Udendørs belysning med omtanke”. Her blev det påpeget, at “udendørs belysning skal vælges med omtanke, hvis det ikke skal blive til lysforurening.Vælg kun det lys og de lamper, som er nødvendige”. Det er jo så rigtigt, som det er skrevet. Men det var den 22. marts 2007. Desuden var artiklen illustreret med fotos, som ikke var i overensstemmelse med budskabet i overskriften og manchetten. Der var f.eks. et foto af et træ, som bliver belyst nedefra af kraftige projektører.

Nu har Bolius så fuldstændig glemt budskabet om kun at vælge det lys og de lamper, som er nødvendige. Tværtimod opfordres boligejere til at dekorere med lamper og lys i haven. Og dekorering kan næppe betegnes som nødvendigt. Det handler i stedet om pynt. Dekorering er i al fald ikke nødvendigt i samme forstand som sikkerhed og tryghed er det.

Det mest problematiske er dog, at flere af de lamper, som Bolius bringer fotos af under overskriften “Dekorer med lamper i haven”, sender lys opad og ud til siderne i stedet for kun nedad. Derved bidrager de til lysforureningen — først og fremmest i form af lyssmog. Hvis ejerne sætter for kraftige lyskilder i, vil flere af dem dog også blænde og skabe indtrængende lys.

Det kan unægteligt se smukt ud med lys i haven om aftenen, men Bolius burde — som den seriøse videnformidler man forsøger at fremstå som — afholde sig fra at opfordre til lysspild og forurening ved at bringe (skjult) reklame for en række lampefirmaer.

Dette indlæg blev udgivet i Armaturer, Kilder og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.