Middelfart Kommune viser vejen

Intelligent-stibelysning

Middelfart Kommune har netop indviet et nyt belysningsanlæg på to cykelstier. Anlægget reducerer elforbruget og lysforureningen samt forlænger armaturernes levetid.

På cykelstierne er der sat nye, ‘intelligente’ lysmaster op. Lyset tænder, når en cyklist eller en fodgænger nærmer sig masterne. Bagefter skruer anlægget selv ned på vågeblus.

LED-armaturer med bevægelsessensorer

Anlægget fungerer på den måde, at LED-armaturer med indbyggede bevægelsessensorer styrer lyskilderne. Lamperne lyser hele tiden med 10 % for at skabe tryghed til at færdes på stien, da man på den måde kan se, hvad der kommer forude. Når en cyklist eller fodgænger nærmer sig, blændes der op for de tre førstkommende lamper. På den måde kan trafikanten tydeligt se at færdes på stien.

Denne funktionsmåde gør, at der spares på strømmen, forklarer Niels Bebe, der er formand for Teknisk Udvalg i Middelfart Kommune. Den helt store besparelse kommer dog af, at levetiden på armaturerne forlænges betydeligt. Levetiden forventes at være 25 år. Normalt holder et anlæg kun cirka 15 år.

Led i større energirenovering

Anlægget styres i øvrigt fra en computer via internet. På den måde kan lysstyrker, tændingstider og strømforbruget fjernbetjenes. Desuden kan man se, hvis et armatur er defekt, og hvad der er galt. Det effektiviserer vedligeholdelses- og reparationsarbejdet.

Det nye belysningsanlæg er et led i en større energirenovering i Middelfart Kommune, der gennemføres som et såkaldt ESCO-projekt med energiselskabet EnergiMidt. Projektet indebærer, at EnergiMidt i 15 år skal sikre mindst 30 % energibesparelse og investere op mod 30 mio. kr. i bedre gadebelysning i kommunen. Stierne findes langs Kingstrupvej ved Ejby og Odensevej til Strandvejen, og de er tilsammen 2,5 km lange.

Signal til borgerne

Med udskiftningen af gadelyset sender Middelfart Kommune også et vigtigt signal til borgerne: “Når vi udskifter anlæg og laver tiltag, der sparer energi, er det sjældent noget, den almindelige borger kommer til at opleve. Men udelys er jo, i sagens natur, noget meget synligt for borgerne. Både når de cykler til og fra skole, eller når de er ude at lufte hunden. Når borgerne ser, at vi som kommune gør noget for at spare på energien, bliver de måske selv motiverede til at handle grønt,” fortæller Uffe Høybye, trafik- og vejchef i Middelfart Kommune.

Anlægget betegnes som det mest moderne fuld-skala anlæg i Danmark. Anlægget er med til at reducere lysforureningen, fordi det kun giver lys, når der er brug for det. Dermed følger det et centralt princip for løsning af problemet med lysforurening.

Dette indlæg blev udgivet i Armaturer, Løsninger, Steder og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.