Moesgaard Museum går i SORT

Himlen-over-Moens-Klint

Himlen over Møns Klint. Fot.: Antropologistuderende ved Aarhus Universitet.

 

Moesgaard Museum ved Århus åbner i dag, den 13. juni 2017 dørene for udstillingen “SORT – træd ind i en antropologisk ordbog“. Bag udstillingen står 77 studerende på antropologi på Aarhus Universitet. De vil gerne have museets gæster til at opleve, hvad farven sort betyder for mennesker.

Fravær af sort

Ti af de studerende har valgt at angribe det overordnede tema ud fra vinklen ‘fraværet af sort’. Det har de gjort for at sætte fokus på lysforurening.

Projekt ‘lysforurening’ berører de kulturelle og sociale betydninger, som mennesker tillægger mørket (og lyset), og stiller spørgsmål ved, hvad der sker, når vi mister den mørke nat.

Anledning til refleksion

Projektets formål er at give anledning til refleksion over følgende:

  • Hvordan vi som mennesker påvirker naturen (og os selv)
  • Brugen af kunstig belysning – hvornår er belysning vigtig, nødvendig eller blot bekvemmelig? Kan vi ændre måden vi belyser på?
  • Mørket som rum for pause, healing, eksistentiel refleksion, pusterum
  • Hvordan det oplyste døgn vs. den mørke nat påvirker vores sociale adfærd, væren og erfaring af verden
  • Hvad sker der, når vi mister kontrasterne? Betyder dette, at vi mister nuancerne?

De studerende fortæller, at deres formål ikke er at foreslå en radikal mørklægning af byerne. Mennesker bør ikke slukke lyset, men reflektere over, hvordan de bruger det: “Vi håber at kunne kommunikere, at mørket kan have positive eksistentielle og fysiske konsekvenser for mennesket,” fortæller Simone Bøgeskov – en af de ti antropologistuderende.

Gør det fremmede velkendt

“Den overordnede teoretiske ramme er idéen om det antropocæne, altså hvordan vi som mennesker skaber aftryk i naturen, her gennem lysforurening. Vi ønsker at vise, hvordan disse aftryk skaber nogle uforudsigelige konsekvenser for både naturen og mennesket. Der er altså en cirkulær bevægelse fra menneske til natur og tilbage til mennesket,” forklarer en anden af de ti studerende, Cæcilie Kramer Kildahl Sørensen.

“Udstillingen ønsker kort sagt at gøre det fremmede velkendt. Mørket opfattes her som dette ”fremmede” objekt, som vi håber, at mennesker efter udstillingen vil få lyst til at opsøge, erfare og bevare,” slutter Simone Bøgeskov.

Podcast

Som en del af projektet har de studerende også produceret en podcast. Den formidler bl.a. de studerendes oplevelser en nat i Dark Sky Park Møn. Desuden er der uddrag fra interviews, som de studerende har gennemført med en række mennesker, herunder Per Tybjerg Aldrich, om mørket, natten og lysforurening.

Udstillingen kan ses på Moesgaard Museum frem til den 27. august 2017.

Antropologistuderende

De antropologistuderende bag ‘Fraværet af sort’ på Moesgaard Museum er (i alfabetisk rækkefølge): Jon Bedixen, Simone Bøgeskov, Anne Siig Kamp Damgaard, Sophie-Amalie Hasle, Martin Jelling, Sif Lauritsen, Malthe Mandrup, Frederik Thordal, Cæcilie Kramer Kildahl Sørensen og Sigrid Wibe. Her ses de ni af dem. Den 10. er bag kameraet.

Dette indlæg blev udgivet i Generelt, Udstillingsomtale og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.