Carl-Henning Pedersen og stjernehimlen

"Syvstjernen". Carl-Henning Pedersen 1967.

“Syvstjernen”. Carl-Henning Pedersen 1967.

Mange kunstnere har op gennem historien været inspireret af skiftet mellem dag og nat – lys og mørke, og flere har også ladet sig inspirere af stjernehimlen. Carl-Henning Pedersen (1913-2007) er en af de danske billedkunstnere, som tydeligt fandt (på) motiver ved at betragte stjernehimlen.

Det vidner blandt andre “Syvstjernen” fra 1967 om (se illustrationen ovenfor). Maleriet afslører også, at Carl-Henning Pedersen ikke tilstræbte en naturtro gengivelse af stjernehimlen. Men stjernebilledet stimulerede hans fantasi, der – som flere af hans andre malerier viser – især var “befolket” med fugle, slotte, heste, sole, masker – og stjerner.

Hvad nu hvis…?

Det kan man overbevise sig selv om ved at besøge udstillingen “Carl-Henning Pedersen 100 år“, som frem til 11. august 2013 vises på ARKEN Museum for Moderne Kunst og derefter på Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i perioden 21. september 2013 – 9. februar 2014.

Mens man betragter de farverige og livsglade malerier, kan man reflektere over, hvordan Carl-Henning Pedersens malerier havde set ud, hvis han ikke af og til havde haft lejlighed til at gå ud i nattemørket og betragte stjernehimlen…

Dette indlæg blev udgivet i Kunst og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.